Šta je Search kampanja i kako je kreirati uspešno?

Search kampanja je najčešći oblik kampanja koje se kreiraju u Google Ads-u. To je rezultat jako velikog broja pretraga koje se odvijaju na Google pretraživaču. Neko bi pomislio da će u ovom novom modernom dobu koje se fokusira na video sadržaj taj broj pretraga biti u padu, ali kome god je to palo na pamet loše je procenio. Na samom početku 2023 broj pretraga na Google Search-u je 8.5 biliona dnevno.

Čak 76% pretraga u celom svetu odvija se na Google-u. Google Search Index sadrži 100.000.000 GB prostora. Dok je 16 – 20% pretraga na Google Search-u godišnjem nivou potpuno novo, znači nikad ranije nisu bile postavljene.

Pomalo zastrašujući rezultati na startu, ali ko god malo razmisli shvatiće koliko da su tu prilike za tebe kao jednog člana da pokupiš i najmanji deo tih upita koji će odvesti korisnike tamo gde ti želiš i na taj način realizovati neku bitnu radnju na sajtu. Da vidimo kako izgleda izgradnja uspešne kampanje na mreži za pretragu, tačnije na Google Search-u.

Kreirajte plan i program rada

Da biste uspeli u svojoj nameri potrebno je kreirati nalog na Google-u i sa njim se prijaviti na Google Ads. Konkretno je potrebno da pri kreiranju kampanje na Search mreži odradite ozbiljno istraživanje ključnih reči, to možete uraditi preko Google Ads alata koji se zove Keyword Planner, međutim nećete se mnogo usrećiti sa rezultatima ako ste početnik, zbog toga preporučujem alat koji koristi Google podatke a zove se Semrush.

Osnovna pretplata je oko 120$ na mesečnom nivou, a imate i free trial nekih 7 dana. Odrediti publike koje Google ima (ukoliko nemate kreirane svoje), neke su definisane prema demografiji, neke prema interesovanjima, neke prema ponašanju korisnika na drugim sajtovima koji su slični sajtu koji vi reklamirate.

Sledeći korak je da postavite strukturu kampanje, odredite koji su vam bitne akcije koje korisnici treba da obave na sajtu (konverzije), odredite maksimalni iznos za klik, odredite mesečni budžet i nakon toga se bacate na pisanje naslova, opisa, dodavanje structured snippets-a (struktuiranih dodataka) vašoj kampanji, slika (koje su od skora moguće u Search kampanji), dodavanje (sitelink) sajtlinkova, ekstenzija za pozive (call extension) i drugih ekstenzija u vidu oglasnih grupa.

Kad završite sva ta podešavanja i kampanju pošaljete na autorizaciju koja traje od 24 do 48 sati najviše (obično bude u roku od 3-4 sata), trebalo bi da razmislite o korišćenju negativnih ključnih reči koje su jednako bitne kao i redovne ključne reči kako biste isključili pretrage koje možda nisu relevantne za vaš biznis. Nakon toga oglas kreće da se prikazuje na Google-u i vaše je da čekate prve rezultate, kao i da radite optimizaciju oglasa u odnosu na to šta je relevantno za njega. A prve preporuke od strane Google-a će stići za koji dan.

U odnosu na to šta vam Google preporuči na vama je da vidite da li se to poklapa sa vašim biznisom i to prihvatite ili odbijete. Nisu sve preporuke dobre za vaš oglas i to morate znati, to odgovorno tvrdim kao neko ko se bavi ovim par godina.

Ubedljivi oglasi prodaju proizvode i usluge

Da biste sastavili kreativan i ubedljiv oglas koji svojim naslovima i opisima tera korisnike da kliknu na njega i odu na vašu pristupnu stranicu potrebno je malo psihologije, malo kreativnih emotivnih pokretača, jer ljudi funkcionišu po principu emocija, na taj način donose odluke da li će nešto kupiti, da li će nekog angažovati itd itd. Takođe, jako bitan deo oglasa je poziv na akciju. Morate ga učiniti jedinstvenim i drugačijim od konkurencije da biste zaradili te klikove i potencijalne klijente odveli na sajt.

Zapamtite, ubedljiv oglas se pamti, pamti se i sajt tog ubedljivog oglasa. Sve što koristite u kreiranju oglasa mora da bude primamljivo. Davanje praznih obećanja neće ići, kome to pada na pamet može odmah da batali priču u oglašavanju. Obećanje koje date u naslovu oglasa i opisu, morate ispuniti na landing page-u iliti pristupnoj stranici. Ako ste obećali vrhunskog dizajnera nemojte voditi ljude kod SEO stručnjaka, ili ako je neka online prodavnica u pitanju ne obećavajte zvečku za bebu, a voditi korisnike na autiće ili lutke.

Obećanje mora biti ispunjeno, jedino je tada korisnik zadovoljan, Google je zadovoljan (on je zadovoljan kad i korisnik) i na kraju ćete i vi biti zadovoljni jer ste nagrađeni niskim CPC-om, boljom pozicijom na Google-u i vrlo verovatno dugogodišnjim zadovoljnim korisnikom što i jeste poenta.

Optimizacija landing page-a, odnosno pristupne stranice

Odradili smo teži deo posla, doveli smo potencijalnog klijenta na sajt i šta sad. Svako ko se bavi plaćenim oglašavanjem, izradom sajtova, seo optimizacijom i dizajnom trudi se da korisniku na toj stranici na koju ga vodimo bude maksimalno olakšan posao, da njemu ostane samo minimalan trud da uloži i konvertuje se.

Iskustvo pristupne stranice iliti landing page expiriense je jedan od tri faktora za ocenu oglasa od strane Google-a. Čisto informativno druga dva su očekivani procenat klikova (eCTR) i relevantnost oglasa (Ad relevance).

Google kaže da pri kreiranju kampanja budemo precizni, jasni i da korisnike vodimo tamo gde oni žele, jer je njihovo iskustvo nakon toga najbitnija stvar. Google ne želi da korisnicima servira neke stvari koje nisu relevantne za njihov upit na Search-u. Dakle idealna pristupna stranica izgleda prijatno za oko, bez jarkih boja, mora da bude smislena i da je jednostavna za navigaciju. Da korisnik ne mora biti detektiv kako bi se snašao tu i kupio ili popunio neki obrazac. Jednostavna stranica, pregledna, sa jasnim CTA ( call to action) dugmetom.

Da pojasnim, na primer neki online shop, korisnik je došao do proizvoda koji mu treba, ima dovoljno slika istog, opis u par rečenica 3 do 5, lepo vidljivo dugme da doda taj artikal u korpu i izvrši kupovinu. Ako je sve kako sam naveo on će to i uraditi. Nažalost kod nas (Balkan) ima previše online prodavnica koje izgledaju kao da se neko sprdao dok ih je pravio, a verovatno i jeste jer drugo objašnjenje za tako loš user experience i usability nisam skoro viđao.

Naravno ima izuzetaka, ali oni su u velikoj manjini, što će im uskoro mnogo značiti jer će Google očistiti sve ove koji se zezaju sa parametrima korisničkog iskustva. Da sumiram, stranica mora biti optimizovana da korisniku na najbolji i najjednostavniji način ponudi tu uslugu ili proizvod.

E sad dolazimo do najtežeg dela za ljude koji se bave plaćenim oglašavanjem, često se sugestije oko pristupne stranice i njene optimizacije ne uvaže. Dakle slab uticaj na promene, nismo programeri ili neko ko se bavi izradom sajta, ali znamo dosta o tom korisničkom iskustvu. Kao što sam pomenuo u jednom od svojih članaka, sajt prodaje i usluge i proizvode, a plaćeno oglašavanje je tu samo da učini taj sajt vidljivim.

Svakako bih naglasio da je potrebno mnogo više saradnji između dizajnera, developer-a i nas koji se bavimo plaćenim oglašavanjem, jer zajedno možemo da podignemo korisničko iskustvo na maksimum.

Balkan će to još dosta vremena usvajati, jer je teško odvojiti se od love koja je potrebna da se sve to ispuni, ali ko zapali preko da tamo lovi klijente imaće manje ovih problema.

Praćenje i optimizacija Search kampanja

Kreiranje uspešne kampanje na Google Ads-u je samo početak i kontinuirani proces. Nakon što su vaše kampanje pokrenute, trebalo bi da pažljivo pratite svoje rezultate i prilagođavate ih kako biste optimizovali svoj ROI (return on investment). To naravno možete raditi u samom interfejsu Google Ads-a, a možete i preko eksternih alata kao što je (moja omiljena) Google Analitika.

Ona je doktor za sajtove, možete gomilu stvari saznati iz tih podataka koje ona prikuplja, formirati razne vrste publika koje kasnije uvozite i koristite u Google Ads-u za remarketing, za nove testove i istraživanja. Isto tako možete uvideti koje probleme ima vaš sajt ili sajt vašeg klijenta. Jedan od najvažnijih podataka jesu izlazne stranice, dakle one stranice sa kojih korisnici napuštaju sajt.

Kad u izveštaju podesite sve parametre možete da vidite sa kojih stranica izlaze i ukoliko to nije logično alarmirate klijenta ili njegovog programera zavisi od dogovora, ali o tome više u OVOM članku.

Testiranje oglasa kao uslov za uspeh

Kada rešite da radite testiranje oglasa, važno je da znate kako se to radi, znači testiramo samo jedan element u isto vreme. To može biti naslov, opis, poziv na akciju ili drugi element oglasa. Ukoliko želite da testirate više elemenata oglasa onda morate napraviti toliko oglasa koliko elemenata želite da testirate. Testiranjem oglasa radimo poređenja i na kraju odlučujemo koji je uspešniji po parametrima relevantnim za tu vrstu biznisa. Pratimo konverzije, klikove i impresije, ali takođe procenat konverzija i eCTR (očekivani procenat klikova na oglas).

Na taj način izolujemo uticaje različitih segmenata oglasa i donosimo odluke o promenama zasnovane na podacima testiranja. Takođe je važno postaviti jasne ciljeve za vaše testiranje oglasa. Na primer, možda želite da povećate svoju stopu klikova, poboljšate svoju stopu konverzije ili smanjite troškove po kliku. Postavljanjem jasnih ciljeva, možete meriti uspeh vašeg testiranja oglasa i donositi odluke o tome kako optimizovati vaše kampanje.

Remarketing kao osnova ROAS-a

Remarketing je glavna alatka za povrat sredstava uloženih u oglase (ROAS – return on ad spend). Na pitanje šta je remarketing slobodno može da se odgovori tako, jako moćan alat. Efikasan način da korisnike koji su već upoznati sa vašim sajtom, brendom ili uslugom navedete da učine neke radnje na istom koje su vama ili vašem klijentu bitne. Remarketing ili retargeting možete raditi na dva načina, oznakom lokacije na kojoj želite da ga radite ili uvozom vaših publika sa Google Analitike.

Oznaka će pratiti ljude koji su posetili vašu lokaciju i omogućiti vam da kreirate prilagođene publike na osnovu njihovog ponašanja. Opet imamo primer online prodavnice, možda želite da kreirate prilagođenu publiku ljudi koji su dodali artikle u svoju korpu, ali nisu napravili kupovinu (moja omiljena publika). Kada kreirate prilagođene publike, možete kreirati remarketing kampanje koje ciljaju ove publike sa oglasima koji su prilagođeni njihovom ponašanju.

I u remarketingu uvek morate da ponudite na primer popust ili besplatnu dostavu ljudima koji su napustili svoju korpu ukoliko je online shop u pitanju. Remarketing jednostavno mora da ponudi pogodnosti koje ljudi nisu imali onog momenta kad su bili na vašem sajtu prvi put.

Kreiranje uspešne kampanje na mreži za pretragu preko Google Ads-a zahteva puno rada, analiza, istraživanja, ali nagrade mogu biti višestruke.  Zapamtite, generalno uspeh na Google-u je kontinuirani proces, i zahteva posvećenost, konstantno poboljšavanje i česte optimizacije. Ostanite fokusirani na svoje ciljeve i ciljeve svojih kampanja, pratite konkurenciju, pratite industriju koju reklamirate i nećete naići na neuspeh.

Šta je google analitika

Šta je Google Analitika?

Google Analitika je besplatni alat za praćenje i analizu poseta na web stranici. Omogućava tebi kao vlasniku/ci sajta da prikupljaš podatke o posetiocima, njihovom ponašanju