Google Tag Manager

Koristi GTM za lakše praćenje event-a u Google Analitici bez dodavanja dodatnog koda na sajt.

Google Tag Manager je stručno rečeno sistem za upravljanje oznakama. Prostije rečeno GTM kako ćemo ga ovde zvati je besplatni Google-ov alat za brzo, lako i jednostavno ažuriranje mernih kodova i povezanih fragmenata koji se zajedno zovu tagovi.

Brzo postavljanje i lako povezivanje

Jednostavno se postavlja, dva dela koda se instaliraju, jedan u head, a drugi u body i spremni ste da pratite sve moguće i nemoguće akcije koje vaši korisnici mogu da obave na sajtu.

Nakon što ste ga instalirali na sajtu obavezno ga povežite sa Google Analitikom i na taj način ćete moći da kreirate razne događaje bez dodavanja dodatnih kodova koji su relevantni za određeni biznis kojim upravljate vi ili vaš klijent.

Google tag manager Monetiseads

Da li uvek koristiš GTM?

Ja ga koristim gotovo na svakom sajtu sa kojim radim. Jedno cimanje programera ili nekoga ko je pravio sajt je dovoljno. 

Nakon toga mogu sam da kreiram sve što mi je neophodno da mi izveštaji sa Analitike budu precizni i to sve ide veoma lako kada znate kako funkcioniše GTM.

Osnovne stvari u vezi GTM-a

Jedna stvar ne sme da se zaboravi kad se kreira takozvani Kontejner (Container) to je Submit iliti potvrda izmena tagova. Koji god tag da kreirate uvek proverite na Preview da li se taj tag aktivira na vaše trigger-e i kad je sve okej onda Submit i sve je top.

Nepoznati pojmovi, ništa strašno…

Da pojasnim malo pojmove koji vas čekaju tamo. Dve grupe su najvažnije. To su Variable i Trigger-i. Kada ih omogućite nove Variable i Trigger-e takođe morate na Submit da bi potvrdili izmene. Variable (promenljive) kako glasi njihov prevod se popunjavaju na vašem sajtu ili aplikaciji putem pokretanja koda. 

Trigger (okidač) je segment koji možete ručno podesiti i sa njim birate kada će neki događaj (event) da se aktivira i prikaže.

Usluga GTM-a za lakšu budućnost

GTM će biti jedna od mojih podusluga. Jako je koristan u radu online prodavnica i označavanju proizvoda, što kasnije može biti ključno pri kreiranju planova i smera u kom idu kampanje.

Najčešća pitanja GTM-u:

Ne moraš, ali je poželjno. Ako ne planiraš da pratiš neke događaje (event-e) koje nije moguće kreirati na GA4 onda ti možda ni ne treba.

Uvek. Meni dosta olakšava praćenje događaja koji nisu jednostavni za napraviti u Analitici. Odlično se pokazao u online prodavnicama koje po mojoj preporuci žele da prate svaki proizvod pojedinačno i samim tim vide šta treba uraditi sa proizvodima koji se uopšte ne pregledaju na njihovom sajtu.

Ne. Nije moguće pratiti IP adresu na bilo koji način preko GTM-a.

Jeste. Zapravo je odličan kada SEO stručnjaci žele da testiraju neke segmente kao što su meta opis, struktuirani podaci ili canonical.

Nemoj to dvoje razdvajati nikako 😀

Uđeš na svoj sajt, recimo na početnu stranicu i prati ove korake: Desni klik – View Page Source – kombinacija Ctrl + F – ukucaš GTM i ako postoji kod na sajtu videćeš ga označenog.

Naravno da možeš. Ideš na Admin sekciju u interfejsu GTM-a, zatim Acount Settings, pa More Settings i Delete.

Neke podatke će kod pokupiti vezane za tebe kao korisnika kada dođe do okidanja taga, ali u to ne spadaju IP adresa ili neki ključni tvoji podaci.

Evo jedne liste pa biraj.
Amplitude Analytics.
Heap.
Adobe Analytics.
Mixpanel.
Tealium iQ Tag Managment.
Contentsquare.
Piwik PRO.
Pendo.

GA4 je pod moranje, ona je glavna i to je amin. GTM je samo posrednik koji ti pomaže da pratiš određene događaje na Analitici bez dodavanja dodatnih kodova na sajt.