Google Analitika

Google Analitika je potrebna svima. Preko potrebna svakome ko poseduje sajt. Podesi pravilno Analitiku i skupljaj važne podatke.

Google Analitika je neophodan alat ukoliko neko radi oglašavanje putem Google Ads-a, bar je kod mene tako. I potrebna je svima, doslovno svakome ko ima sajt. 

Dosta olakšava kreiranje izveštaja, praćenje i ponašanje korisnika na sajtu, kao i pronalaženje grešaka i problema na sajtu.

Problemi na stranicama sajta?

Google Analitika je doktor za sajt, ali samo ako znate kako doca radi. Gomila opcija pri kreiranju kompleksnih izveštaja vam daje mnoštvo mogućnosti da istražite sajt i daš predloge svojim klijentima za poboljšanje. 

Iako je još uvek nedovršen proizvod, a nadam se da će uspeti da ga završe dok se ne ugasi Universal Analytics odnosno Google Analitika 3 u mnogim aspektima je nadmašila svoju prethodnu verziju.

Monetiseads google analitika

Podaci su najvažnija stvar, pažljivo čitaj…

Neki red bi trebao da se poštuje, pa tako i kad vam neko napravi sajt trebao bi odmah da ubaci kod Analitike. Nakon toga treba da se obratite nekome ko ume da je podesi pravilno što je jako bitno i na taj način ona skuplja pouzdane i relevantne podatke koje kasnije možete koristiti za svoje kampanje i izveštaje. 

Velika većina to ne zna, i tako Analitika bleji sa polu podacima, a sajt ima i po nekoliko godina. Tako da ti kao vlasnik sajta gubiš novac, a toga nisi ni svestan. Na primer, imaš online prodavnicu i Analitiku na svom sajtu koja nije pravilno podešena i ne skuplja podatke. 

Obratiš se nekome ko radi Google oglašavanje i on naravno traži pristup Analitici da vidi kakvi su podaci i šta može da iskoristi u kampanjama, kad ono zvoni 0 bato. Takav vid gubitka odnosno nemanja podataka te košta love, na primer za sajt koji je star godinu dana to je od 2000 eura pa naviše, zavisi od količine saobraćaja koji sajt ima. 

Zato uvek nađi nekoga ko će podesiti Analitiku nakon što je ubačena na sajt. Ne moraš raditi oglašavanje odmah, ali neka ona prikuplja podatke koji kasnije mogu da se koriste za kampanje i remarketing.

Usluga podešavanja i kreiranja izveštaja?

Podešavanje Analitike i kreiranja izveštaja će biti moja podusluga. U zavisnosti od toga koje vrste je sajt i koliko saobraćaja kupi dogovaramo cenu. Kreiranje izveštaja radim na osnovu podataka koje imate. Kod nas je ta usluga slabo tražena, ali nije ništa manje bitna od bilo koje druge digitalne usluge.

Najčešća pitanja o Google Analitici:

Moraš. Ako želiš da radiš ozbiljan posao i da unapređuješ sajt konstantno i na taj način ne zaostaješ za konkurencijom moraš je imati.

Koristim je pre svega za izveštaje. Pomaže mi dosta i u sređivanju i predlozima za unapređenje sajtova mojih klijenata.

Najviše kretanje i ponašanje korisnika na sajtu. Tu ona zapravo otkriva potencijalne probleme na sajtu, na primer izlazne stranice sa sajta su najbolji izveštaj koji možeš da napraviš i tako svom klijentu predočiš da postoje stranice na sajtu sa kojih posetioci izlaze a nema logike da se to dešava baš na toj stranici.

Jeste. Postoji i plaćena verzija, zove se Analytics 360 i košta nekoliko hiljada dolara mesečno.

Prikuplja u osnovi približnu geolokaciju, broj korisnika i statistike o sesijama. Ti kad je podesiš kako treba može da ti da još gomilu informacija o korisnicima. Godine, pol, broj korisnika po državama, gradovima, kontinentima itd itd. Baš puno informacija možeš dobiti.

Zavisi koliko si posvećen tome. Ukoliko imaš želju da je naučiš Google ti je obezbedio besplatnu edukaciju, kao i izdavanje sertifikata ako položiš finalni ispit.

Bitno je da kreiraš publiku shodno svojim potrebama i svom sajtu. Kreiraš logične vrste publika koje kasnije možeš da koristiš u kampanjama. To je obično poželjno uraditi pre puštanja kampanja.

Ne. Ne može da je prati, ono što može da se pronađe u izveštajima jeste jedinstvena IP adresa koju Analitika dodeli svakom korisniku, ali ona nema veze sa tvojom pravom IP adresom.

Zvanično 24 do 48 sati, ali uglavnom to bude nakon par sati, tipa 3-4 sata.

Po mom mišljenju ne postoji bolji, a da je besplatan. Svakako imam spisak pa proveri.

Smartlook.
Clicky.
Matomo.
Piwik PRO.
Woopra.
Mixpanel.
Heap.
Fathom.